2025-04-26
Hoe oorlogen kunnen ontstaan.
Het is goed om stil te staan bij hoe oorlogen ontstaan.
Overal zie je dat in oorlogen, het aangevallen volk, dat door geweld overmeesterd wordt, dat die daar verschrikkelijk onder te lijden hebben. Van het gruwelijke vernietigingsresultaat dat haar overkomt. En hetzelfde geldt ook voor de aanvaller als die terug aangevallen wordt. Dan ontstaat er een oneindige reeks aan gewelds activiteiten.
Wat we dus niet voldoende beseffen is dat het voor beide volken betreft. In de fasen aan oorlog vooraf, dus ook in die fasen van de agressor hebben bepaalde ontwikkelingen vooraf bepaald, hoe ‘hun’ overheid vorm heeft gekregen, waarvan dan een leider opstaat die niet voor dialoog kiest, maar voor de macht van het ‘wapen dat oorlog’ is. Ieder volk kiest in eerdere ontstane stadiums al voor geweld, dat niet daarna meer te stoppen is. Door ‘stop de oorlog’ roepen, zal niet meer helpen, dan ben je te laat. Beter is: ‘oorlogen proberen te voorkomen, in eerdere stadiums, aan stadiums die aan oorlog vooraf gaan.
Verkiezingen die bepalen welke richting het uit gaat.
Ieder volk kiest in een periode vooraf gaand aan die van oorlog, vroeg of laat ‘haar’ samengestelde bestuurlijke vormen (werkbare) politieke orde, door de meest getelde stemmen. Waaruit een president of leider naar voren komt die kan kiezen voor de macht van het wapen, of voor de macht van de dialoog en statenoverleg.
In Rusland en in Israël hebben we gezien dat het volk gekozen heeft voor overmacht en volledige door geweld dwingende overgave aan het betreffende volk. Gekozen hebben zij vanuit een gekozen beginsel uiteindelijk, voor ‘gewelddadige’ presidenten, die door niets en niemand bereid zijn, hun dwingende eis tot volledige overgave te doen stoppen. Enkel de ‘eis van een volk’, hun volk, dat hen in eerdere stadia aan de troon hebben geholpen, zou hen tot stoppen kunnen dwingen, mits dan, dat volk, in alle vrijheid haar stem daartoe zou kunnen uitbrengen.
De ‘wil’ van de betreffende volken.
Je zou dus kunnen zeggen, dat een ‘vernietigingsoorlog’ begint of eindigt vanuit de wil van de betreffende volken. Als we oorlogen willen voorkomen (dat nooit meer) zullen we ons dienen te realiseren dat de bron van al dat geweld, de burgers zijn, die voor een bepaalde coalitie gestemd hebben. Wij burgers van de betreffende landen, zullen met elkaar in ‘dialoog’ dienen te gaan, over de vraag, hoe kunnen wij voorkomen dat 'wij' de bron, dus oorzaak van al dat catastrofale, ‘niemand ontziende’, gruwelijke oorlogsgewelddadigheid zijn?
Zoals dat nu ‘weer’ aan het gebeuren is.
La Lucas